Αντιμετωπίζουμε το Πρόβλημα της Υπογεννητικότητας με πραγματικά και γενναία μέτρα στήριξης των γεννήσεων και της ανατροφής των παιδιών και της οικογένειας. 
Προστατεύουμε Αληθινά τη Μητρότητα και την Μητέρα. Καθιερώνουμε -Τρία χρόνια- άδεια μητρότητας, με αποδοχές και διασφάλιση της θέσης εργασίας της μητέρας. 
Καθιερώνουμε Ολοήμερους παιδικούς σταθμούς για όλα τα Ελληνόπουλα στην ηλικία των τεσσάρων, καθότι «Ο Πραγματικός Πλούτος μιας Χώρας είναι τα Παιδιά της».

Σπύρος Αντωνίου


Feb 01

"ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ"

Share

Ένας ήλιος να σε ζεσταίνει. Μια αγκαλιά τρυφερή να σε περιμένει. Η στοργή και ο έρωτας συνυπάρχουν και χαρίζουν το απόλυτο δόσιμο, το απόλυτο χάσιμο στη στιγμή!... Όταν η κατάφαση στη ζωή οδηγεί στην ανάταση και η σύνθεση των αντιθέτων στην αρμονία, τότε μία ατέλειωτη εσωτερική χαρά θριαμβεύει απέναντι στην πόλωση, στην ασχήμια και την αποσύνθεση. Η αγάπη τότε είναι εδώ! Θριαμβεύουσα! Νικητής! 

Η μεγαλύτερη εκδήλωση της αγάπης εκφράζεται με τον αλτρουϊσμό. Με τον τρόπο αυτό ο άνθρωπος κατόρθωσε ότι υψηλότερο και καλύτερο στην ιστορική του πορεία. Δημιούργησε πολιτισμούς, αντιμετώπισε με τη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις. 

Μια φλόγα αγάπης δίνει ελπίδα και ανακουφίζει. Η παρακμή τότε υπάρχει μόνο ως εξωτερικό φαινόμενο και είναι παροδική. Το ίδιο ισχύει και για την ακμή, τη δόξα, την επιτυχία όταν απουσιάζει η αγάπη. Παραμένουν επιφανειακές καταστάσεις, κενές περιεχομένου όταν δεν νοηματοδοτούνται και εμψυχώνονται από την ενέργεια της αγάπης. Η αγάπη αποτελεί το κορυφαίο θεμέλιο της ευτυχίας και εμπλουτίζει τα πάντα. Είναι το παν! Σ' αυτή τη ζωή πρέπει κάτι να κάνουμε, κάτι ν' αγαπάμε, σε κάτι να ελπίζουμε. "Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις" είναι ο τίτλος ενός κορυφαίου  βιβλίου του Λέο Μπουσκάλια. 

Η αγάπη έμμεσα ή άμεσα εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους στο σύμπαν, τη φύση, τον άνθρωπο. Εκφράζεται σε συμβολικό επίπεδο όσο και σε πραγματικό. Οι αλχημιστές θεωρούσαν πως ότι συμβαίνει στο μεγαλόκοσμο αντανακλάται και στο μικρόκοσμο, ο οποίος αποτελεί τη μικρογραφία του πρώτου. Κατ' αυτόν τον τρόπο η αγάπη είναι η σύγκλιση, η συμφωνία των αντιθέτων για την καλύτερη επίτευξη λειτουργικότητας ενός συνόλου.

Αυτό εκφράζει ο Ηράκλειτος με τη φιλοσοφία του η οποία παράλληλα αποτελεί και θεολογία για την εποχή του. Η φράση του πως "Αυτόν τον κόσμο δεν τον έφτιαξε ούτε θεός ούτε άνθρωπος, υπήρχε ανέκαθεν, είναι ένα αιώνιο πυρ που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο" παραμένει κορυφαία και αντιπροσωπευτική της κοσμοθεασής του. Επίσης όταν μιλάει για την "παλίντροπο αρμονία", την πάλη των αντιθέτων "πόλεμος πατήρ πάντων" απ' όπου απ' τη σύγκρουση προκύπτει η σύνθεση και η αρμονία.

Όταν βέβαια μιλάμε για σύνθεση είναι εντελώς διαφορετική απ' την απλή συγκόλληση συμφερόντων που αποτελεί φαινόμενο της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. Η δημιουργική ενότητα είναι και αγάπη, προκύπτει δε από μία αληθινή και αυθεντική σύνθεση, δεν είναι προϊόν συμβιβασμού και αλισιβερισίων.

Αγάπη είναι και η δημοκρατία στην ανώτερή της έκφραση γιατί εκφράζει τη σύνθεση και το σεβασμό, την ανοχή αλλά και την αποδοχή στο διαφορετικό, τη διαφορετική ιδέα, γνώμη, πρακτική. Χαρακτηριστική και διαχρονική παραμένει η φράση του Βολταίρου: "Διαφωνώ με ότι λες αλλά θ' αγωνιστώ μέχρι θανάτου να το λες".Η αληθινή δημοκρατία τα τοποθετεί όλα σ' ένα πεδίο εμπλουτισμού, σύνθεσης, αλληλεπίδρασης ιδεών και αντιλήψεων, διαδραστικής σχέσης πολιτών - πολιτικών. Η αγάπη λοιπόν βρίσκεται εκεί που απουσιάζει η πόλωση, το σχίσμα, το οποίο ξεκινάει απ' τον εσωτερικό μας εαυτό και φτάνει στο φαίνεσθαι, δηλαδή στον τρόπο που αντανακλάται η παρουσία μας προς τα έξω, στην κοινωνία.

Ο Ηράκλειτος εισάγει πρώτος την έννοια του "Λόγου", που βρίσκεται μέσα στο "είναι" και στο "γίγνεσθαι" του κόσμου αλλά και μέσα στην ψυχή του ανθρώπου. Ο "Λόγος" είναι αιώνιος (αΐδιος), δεν έχει δηλαδή αρχή και τέλος. Γι' αυτό ο Ηράκλειτος τονίζει πως "την τάξη αυτή του κόσμου, που είναι για όλα τα όντα, δεν την έθεσαν ούτε θεοί, ούτε άνθρωποι, αλλά ήταν πάντα, είναι και θα είναι πυρ αείζωον (αιώνια ζωντανή φωτιά) που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο.

Υπάρχει επομένως μία εσωτερική νομοτέλεια του κόσμου, που διέπεται απ' το ρυθμό της, τον αιώνιο "Λόγο" του κόσμου.

Μία άλλη μεγάλη μορφή της κλασικής αρχαιότητας ήταν ο Σωκράτης ο οποίος εξέφρασε με τη στάση ζωής του την αγάπη για τον άνθρωπο και την πατρίδα, την υπέρβαση απ' τα κοσμικά δεσμά του βολέματος και του συμβιβασμού με την αυτοθυσία του ουσιαστικά. Δε φοβήθηκε το θάνατο. Αντί να δραπετεύσει απ' το δεσμωτήριο και να σωθεί προτίμησε να πιει το κώνειο αποδεικνύοντας πως η πίστη στο καθήκον και η ομορφιά της ψυχής είναι αξίες που αποτελούν προτεραιότητα αναδεικνυοντάς τες με τον ηρωικό του θάνατο. Με αυτήν του τη στάση τίμησε τους νόμους της πατρίδας του.

Προέκταση του Σωκράτη υπήρξε ο Χριστός ο οποίος με τη σταυρική του θυσία προτίμησε σε άλλο επίπεδο να υπερασπιστεί τη θεία του αποστολή, να εκφράσει την θυσία ως υπέρτατη έκφραση της αγάπης, να υπερασπιστεί με αυτόν τον τρόπο την ανθρωπότητα και τους θείους νόμους που υπερβαίνουν τους κοσμικούς. Συγχώρησε έτσι ως έκφραση του Θείου λόγου την ανθρωπότητα για τις αμαρτίες της (αστοχίες της) και απέδειξε πως η αδυναμία μπορεί να είναι και δύναμη υπερασπιζόμενος τον άνθρωπο στην πτώση του, ο οποίος όμως κατά χάριν μπορεί να κερδίσει τη "βασιλεία των ουρανών".

Την αγάπη εξύμνησε κι ο Απόστολος Παύλος με τη διδασκαλία του η οποία έφτασε στο αποκορυφωμά της με τον ύμνο της αγάπης προς το θεό και τους ανθρώπους.

Οι πρώτοι χριστιανοί με τις «αγάπες» και την ακτημοσύνη εκφράσαν έμπρακτα την ιδέα της και δώσαν και τη ζωή τους για τις αξίες και τα πιστεύω τους.

Τέτοια  στοιχεία αγάπης μεταξύ άλλων ανέδειξε και η κορυφαία φιλόσοφος Υπατεία μέσω  του τρόπου ζωής της, η οποία στο τέλος μαρτύρησε.

Ο Ελληνισμός πάντοτε εκφράζει στην διαχρονική του πορεία μέσα από διαφορετικά σχήματα τις αξίες, της σύνθεσης της ενότητας της αγάπης για τη ζωή, τον άνθρωπο και το θείο.

  

Για το Πολιτικό κόμμα  -ΘΕΣΜΟΣ-

το στέλεχος   

Γεώργιος - Λυσίμαχος  Ρόζος

Ηθοποιός

 

 Αθήνα,  10/11/2015

 

Εκτύπωση

Γίνε

ΜΕΛΟΣ

Ακολούθησε το πολιτικό κόμμα ΘΕΣΜΟΣ και συνέβαλε στις δράσεις του κόμματος.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ >>

Μπορώ να

Βοηθήσω

Πιστεύετε ότι μπορείτε
να βοηθήσετε με οποιονδήποτε
τρόπο τον  ΘΕΣΜΟΣ;

`ξεκινηστε εδω >>

Powered by Simple Web Design