Αντιμετωπίζουμε το Πρόβλημα της Υπογεννητικότητας με πραγματικά και γενναία μέτρα στήριξης των γεννήσεων και της ανατροφής των παιδιών και της οικογένειας. 
Προστατεύουμε Αληθινά τη Μητρότητα και την Μητέρα. Καθιερώνουμε -Τρία χρόνια- άδεια μητρότητας, με αποδοχές και διασφάλιση της θέσης εργασίας της μητέρας. 
Καθιερώνουμε Ολοήμερους παιδικούς σταθμούς για όλα τα Ελληνόπουλα στην ηλικία των τεσσάρων, καθότι «Ο Πραγματικός Πλούτος μιας Χώρας είναι τα Παιδιά της».

Σπύρος Αντωνίου

Άρθρα Μελών
Mar 23

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ «ΘΕΣΜΟΣ» ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΘΕΣΜΟΣ ; ΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Κ’ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ !

Tο Πολιτικό κόμμα «ΘΕΣΜΟΣ» ιδρύθηκε την 26η Οκτωβρίου 2012, -ημερομηνία που ταυτίζεται με την Επέτειο των 100 Χρόνων της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης Μας-.

 

ΠΟΙΟΙ  ΕΙΜΑΣΤΕ:

Είμαστε μια ομάδα καθημερινών ανθρώπων της πραγματικής εγχώριας οικονομίας, επαγγελματίες, στελέχη και εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων, σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όλων των κλάδων της εθνικής οικονομίας (που κάποιοι από εμάς έχασαν τις δουλειές τους και άλλοι έκλεισαν τις δραστηριότητές τους λόγω της πολιτικής όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων από το 1974 και μετά μέχρι και σήμερα, και, που κάποιοι άλλοι από εμάς συρρίκνωσαν τις δραστηριότητές τους τόσο που λέμε πως δεν πάει άλλο …), η ομάδα αυτή (της εγχώριας οικονομίας) πλαισιώνεται και από εργαζόμενους που διαπρέπουν στο εξωτερικό και που θέλουν να επιστρέψουν στην Πατρίδα μας.

Είμαστε μια ομάδα καθημερινών ανθρώπων που πιστεύουμε στην ισονομία και στο δικαίωμα των ίσων ευκαιριών. 

 

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ «ΘΕΣΜΟΣ» :

Επειδή ήταν και είναι έντονος ο προβληματισμός μας  για την ζωή του τόπου για την Ελλάδα Μας, βλέποντας λοιπόν ότι μας οδηγούν από το κακό στο χειρότερο κάνουμε μια προσπάθεια να πάρουμε τις τύχες τις δικές μας και τις τύχες των παιδιών μας στα δικά μας χέρια, βάζοντας τέλος στον Νεποτισμό και την Οικογενειοκρατία που κυβερνά ανελλιπώς την Πατρίδα μας και μας έχει ρίξει στον γκρεμό.

Επειδή η εργασιακή μας εμπειρία δεν μας επιτρέπει να ανεχόμαστε τις γελοίες πολιτικές, στις οποίες ενώ ζητούνται απλά ισοδύναμα, τελικά να αυξάνονται με τεχνάσματα (όπως αυτά των εφευρισκόμενων ονομαστικών εισοδημάτων) μόνο οι φόροι των ίδιων ομάδων και να περικόπτονται οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά και οι αποταμιεύσεις μιας ζωής των συμπολιτών μας.

 

Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε και ιδρύσαμε τον ΘΕΣΜΟ, που είναι κόμμα ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΗΣΗΣ !   

 

ΠΩΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΝΕΙ ΕΥΗΜΕΡΕΥΟΥΣΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Επειδή μάθαμε από πολύ μικρή ηλικία πως βγαίνει το μεροκάματο (συνδυάσαμε σπουδές και εργασία, ανεβήκαμε σκαλί -σκαλί την ιεραρχία της επιτυχίας) γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε στα χέρια μας το ραβδί της Κίρκης που με ένα χτύπο θα κάνουμε τον Έλληνα πλούσιο.

Επίσης γνωρίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά και άρα πρωτίστως -στην υποθετική μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας από τον ΘΕΣΜΟ- μπορούμε και θέλουμε να ανοίξουμε όλα τα κλειστά εργοστάσια κυρίως των ΒΙ.ΠΕ μας και η οικονομία να πάρει έτσι μπροστά σε 6 μήνες, μέσω αυτού του θέλω και της ιδέας μας, μπορούμε  να δημιουργήσουμε μέχρι και 500.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας, και άρα ευημερία και γαλήνη σε ανθρώπους, οικογένειες και ολόκληρες τοπικές κοινωνίες …

Για την επένδυση στις Σκουριές ο ΘΕΣΜΟΣ έχει διαφορετική άποψη, τόσο με την αριστερά που την πάγωσε, όσο και με την δεξιά που την θέλει με 1.000 ή 2.000 μόνο εργαζομένους και ήπιας μορφής, τι πάει να πει κύριοι, κλείνω την επένδυση και οδηγώ στην ανεργία, ή τι πάει να πει ήπια επένδυση 2.000 ή χιλίων θέσεων; Ο ΘΕΣΜΟΣ κινεί και όλη την τοπική οικονομία και κάνει την επένδυση γιατί όχι 50.000 θέσεων, καθώς δημιουργεί και νέα κρατική νοσοκομειακή μονάδα στις Σκουριές και φτιάχνει και δρόμους και αναβαθμίζει τις κοντινές θαλάσσιες αρτηρίες !   

Και εισπράττει από τους επενδυτές κατ’ έτος ένα ποσοστό ας πούμε 5% του τζίρου τους, γιατί κάνει την επένδυση τους βιώσιμη και την υποστηρίζει με προηγμένες υποδομές, τις οποίες και οφείλουν να πληρώσουν, μιας και πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουν ! Και αυτή είναι μια θέση που καταδεικνύει τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ του «ΘΕΣΜΟΣ» και της Διακυβέρνησης της Χώρας των τελευταίων 50 ετών !

Η Ελλάδα ευημερεί γιατί έχει ο δύναμη ο λαός μας, δυνατό λαό και ευημερούσα Ελλάδα θέλουμε εμείς στον «ΘΕΣΜΟ», το πρεσβεύουμε και το κάνουμε πράξη.

 

 Ο «ΘΕΣΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ:

Εμείς στον «ΘΕΣΜΟ» δεν συναινούμε με την συμφωνία των Πρεσπών και κάνουμε ότι είναι δυνατό για την ανατροπή της (σημείωση ο ΘΕΣΜΟΣ την 13η Φεβρουαρίου 2018 κατέθεσε στις Πρεσβείες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, αλλά και στον ΠτΔ, τον Πρωθυπουργό, τον ΠτΒ και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, Διακήρυξη για την Ελληνικότητα και την Μοναδικότητα της Μακεδονίας).

Εμείς  στον «ΘΕΣΜΟ» πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη  πρέπει να γνωρίζουν ότι η ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι βαλκάνια και πως τα βαλκάνια είναι τμήμα της Ελληνικής χερσονήσου, που έχει χιλιετίες Πολιτισμού και Ιστορίας.

Για μας στον «ΘΕΣΜΟ» τα σύνορα της Ελληνικής Καρδιάς Μας είναι στη Βόρειο Ήπειρο, στο Μοναστήρι και πάνω από το Μοναστήρι στα Σκόπια, καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Θράκης, που σήμερα λανθασμένα δεν υπολογίζεται σε μας.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, με υπομονή, επιμονή, με αδιάσειστα στοιχεία και με διάλογο, στελέχη μας πρόκειται να πείσουν τον πολιτισμένο κόσμο ότι όλα αυτά είναι Ελλάδα !

 

Ο «ΘΕΣΜΟΣ» ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:

  1. 1.Ασφαλέστερη χώρα με σεβασμό στον φορολογούμενό της
  2. 2.Οικογενειακή Υγεία και Οικονομική ευημερία, με στόχο το καλύτερο μέλλον των παιδιών της κάθε οικογένειάς μας
  3. 3.Ειλικρίνεια και δικαιοσύνη, σωστά και καλά πρότυπα για τα παιδιά μας με στόχο την καλυτέρευση της κοινωνίας μας
  4. 4.Καλά Σχολεία και Επενδύσεις  για τα παιδιά μας, έτσι ώστε όταν αυτά βγουν στην αγορά εργασίας, να γνωρίζουν που μπορούν να απορροφηθούν
  5. 5.Αναγνώριση των κόπων της τρίτης ηλικίας

ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΝ ΤΟΝ «ΘΕΣΜΟ» ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ:

 Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τον έλεγχο του δικού τους πεπρωμένου και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. 

Θα μας βρουν αρωγούς στις προσπάθειες τους, ακόμη κι’ αν σκοντάψουν  να γνωρίζουν πως θα έχουν κι άλλες ευκαιρίες, επειδή ο ισχυρός συνεχίζει πάντα τις προσπάθειες του … 

Για Μας στον «ΘΕΣΜΟ» η πίστωση ανήκει στον άνθρωπο που βρίσκεται στην αρένα, του οποίου το πρόσωπο θρυμματίζεται από την σκόνη και τον ιδρώτα και το αίμα, ο οποίος αγωνίζεται με γενναιοδωρία, ο οποίος «σφάλει» και επανέρχεται ξανά και ξανά, ο οποίος γνωρίζει τους μεγάλους ενθουσιασμούς, τις μεγάλες προσδοκίες ...

 

Για το Πολιτικό κόμμα «ΘΕΣΜΟΣ»

Ο Πρόεδρός του

Σπύρος Θ. Αντωνίου

 

Ελλάς, Σάββατο 24 Μαρτίου 2019

 

Εκτύπωση
Feb 08

Φίλε Έλληνα, ασάφεια όχι, διαφάνεια ναι.

Η θέση "μας" πρέπει να είναι είναι διάφανη- θεσμική κ' ξεκάθαρη.

Το δημοψήφισμα ήταν ασαφές κ' έγινε έτσι για να 'χουμε να λέμε.

Προχωρώντας...το αποτέλεσμα της ασάφειας του δημοψηφίσματος οδηγεί την Ελλάδα 40 χρόνια πίσω «πόσο σου αρέσει αυτό;;;  πάμε -λίγο παρακάτω- ωραία είναι στις Κούβες κ' στις Ασίες με τις λάσπες... για τον λαό κ' τα χρυσάφια για τους κυβερνώντας...».

Ο ΘΕΣΜΟΣ είναι διαφανής, προάγει δε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κ' όχι την Λαοκρατία. Για μας -κάκιστα- έγινε αυτό το -ασαφές διχαστικό δημοψήφισμα-....που πήρε στο λαιμό του το 61% ....προφανώς να υποθέσω ότι αυτό το ποσοστό ανήκει σε συνταξιούχους κ΄ ανέργους....!!!

ΑΝ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΙΛΕ...τι ψηφιακό τι παραψηφιακό να είναι το χρήμα...δεν έχει καμιά ουσία.

Η εντολή σχηματισμού της "συριζανελ" κυβέρνησης ήταν νωπή, καμιά ουσία κ έννοια το ασαφές δημοψήφισμα.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ. ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ "ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ" ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ .

Δημοψήφισμα μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με εκλογές και με συγκεκριμένο ερώτημα, ας πούμε "ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην γραβάτα;;;" ....

Τώρα σχετικά με το ηλεκτρονικό χρήμα η άποψή μου είναι ότι: πιάνει την φοροδιαφυγή ...ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο υδραυλικός, ο μπουζουξής κ.ά, είναι υποχρεωμένοι να συναλλάσσονται -μόνο- ηλεκτρονικά οπότε ΔΕΝ ΚΛΕΠΤΟΥΝ... Κ' ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΦΠΑ...σαφώς και την πραγματική φορολογία εισοδήματος...

ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΑΝΦΑΡΙΖΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ κ΄ ο κάθε ανεπάγγελτος «προς εκμαυλισμό του όχλου του όχι»...ότι θα πατάξει την φοροδιαφυγή κ' μετά 5 μέρες που γίνεται κυβέρνηση να λέγει ότι δεν έχει μηχανισμό πάταξης (βλέπε: γιάνη). Δεν χρειάζεται κανένας μηχανισμός πάταξης....παρά μόνο η ηλεκτρονική συναλλαγή. Τώρα σαφώς και πρέπει να υπάρχει κ' χρήμα στην τσέπη, αφού χθες δήλωσε στην ευρωβουλή ο πρωθυπουργος ότι έπιασε απ’ τα κέρατα την ΛΙΣΤΑ ΛΑΝΓΚΑΡΝΤ... και παραμόρφωσε από την απορία  τα πρόσωπα  των  παρευρισκόμενων Ευρωπαίων.  

ΕΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΣΟΚΡΑΤΗ (436-338 π.Χ.: « Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της Ελευθερίας και της Ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν: την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ισότητα και την αναρχία ευδαιμονία.»  

 

Ο ΕΧΩΝ ΝΟΥ,ΝΟΥΕΤΩ κ’ ΩΤΑ ΑΚΟΥΕΤΩ...

 

Για το Πολιτικό κόμμα  -ΘΕΣΜΟΣ-

Ο πρόεδρος

Σπυρίδων Θ. Αντωνίου

Αθήνα,  9/7/2015 

Εκτύπωση
Mar 03

Η αρετή δεν είναι βολική για σας κ. Τσίπρα, των 309, τούτη την στιγμή …(της Παγκόσμιας Τράπεζας) ...

…κύριε Τσίπρα Αλέξιε, αφού φορτώσατε τις ευθύνες του δικού σας τρίτου μνημονίου, για το οποίο με -βαρύγδουπη δήλωσή σας-  αποκαλύψατε στους «Φτωχούς Έλληνες» πως, υπογράψατε, μετά από απειλές και εκβιασμούς (κ. πρωθυπουργέ … αυτές τις δηλώσεις, πρωθυπουργοί, δεν τις κάνουν … πόσο μάλλον «ηγέτες», αλλά και -απλοί αρχηγοί- δημοκρατικών χωρών, οργανώσεων ή άλλων φορέων …) ενώ μόλις δέκα μέρες πριν την υπογραφή του είχατε οδηγήσει την Χώρα σε δημοψήφισμα (και καλέσατε τους πολίτες να αντισταθούν καταψηφίζοντας τα μέτρα που δήθεν μας υποβάλλουν οι εταίροι της Γηραιάς Ηπείρου και το ΔΝΤ, και οι πολίτες, έκαναν και με το παραπάνω το αυτονόητο, ψήφισαν αυτό που εσείς τους ζητήσατε, καθότι εκείνοι πίστεψαν σ’ αυτό, ενώ εσείς ο ίδιος, προσωπικά και μόνο εσείς, όχι …) που σας έδωσε τη δύναμη να διαπραγματευτείτε … και που όμως δεν κάνατε χρήση της …

…και αφού, μόλις πριν λίγους μήνες, από την υπογραφή από σας του τρίτου μνημονίου, είχατε φορτώσει την αποτυχία της αύξησης του βασικού μισθού (και γενικώς του προγράμματος Θεσσαλονίκης) των 751 ευρώ στον «Γιάνη με τα λαχούρια» ή τον γνωστό «Γιάνη με ένα-ν-» και τους λοιπούς -εσωκομματικούς εχθρούς- σας …

 

σήμερα μετά την επιτυχημένη δήθεν έμμονή σας για το ΔΝΤ -και τις βαρύγδουπες δηλώσεις του συνόλου σχεδόν της κυβερνήσεώς σας επ’ αυτού-  … φορτώσατε στην πλάτη των «Φτωχών Ελλήνων» (αυτών που ψήφισαν ό,τι τους ζητήσατε στο δημοψήφισμα) και την Παγκόσμια Τράπεζα … προς χαρά του πρώην τραπεζίτη και πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο και «πολεμούσατε» ως αρχηγός αντιπολίτευσης …

 

… για να μην είμαι άδικος, και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί από εσάς, δεν έκαναν κάτι προς το συμφέρον της Ελλάδας, τι να πρωτοθυμηθώ; αλλά και ποιόν να πρωτοαναφέρω; … τον Παπαδήμο με τον Σαμαρά και την συνδρομή τους υπέρ των δανειακών συμβάσεων (όχι των μνημονιακών …αλλά των δανειακών) σε ευρώ … ή τον «Χρηματιστηριακό Αρχηγό Σημίτη» που μετέτρεψε και τα δραχμικά δάνεια σε ευρώ, ή τον -σεμνό- Καραμανλή των αγορών του «Αράπογλου και του Γκόρτσου» ή τον Παπανδρέου του Καστελλόριζου που πριν απ’ αυτό ήθελε να κοιμάται ήσυχος, τουλάχιστον εσείς κύριε σημερινέ πρωθυπουργέ δεν είχατε διατελέσει και υπουργός οπότε διαφέρετε και με βούλα …

 

Η αρετή λοιπόν, δεν είναι βολική για σας κ. Τσίπρα, των 309 ίδιων με εσάς, τούτη την στιγμή … καθώς η χώρα σύμφωνα με όλους εσάς δέχεται «έξωθεν απειλές» και εσείς υποκύπτετε και υπογράφετε, εν μέσω εκβιασμών …έτσι η Χώρα σύρεται επί 10ετιας πλέον στην δική σας κρίση ..

Αναρωτιέμαι  … τι θα πείτε στο μέλλον στον Θεό (αν αυτός υπάρχει) όταν σας ρωτήσει: γιατί υστερήσατε στην αρετή ; … σε αυτή την ερώτηση όμως, θαρρώ, πως θα απαντήσετε πραγματικά -με αρετή- και η απάντησή σας θα είναι: Μα… είμαι -άθεος- σε ποιόν θεό να απαντήσω …

Όμως αγαπητέ πρωθυπουργέ, ο Θεός υπάρχει, και είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας … είναι δίπλα μας στα δύσκολα και μας δίνει τις πραγματικές λύσεις, η λύση για εσάς τους 309 είναι να παρατηθείτε χθες …   

 

 

Ζητούνται Έλληνες, απόγονοι Ελλήνων, έχω ένα Όνειρο για Μας …

            

Σπύρος Θ. Αντωνίου

πρόεδρος του κόμματος

«ΘΕΣΜΟΣ»

Αθήνα, Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Ηλ. ταχυδρομείο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Διαδικτυακή σελίδα: www.thesmosellada.gr

Εκτύπωση
Feb 01

"ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ"

Ένας ήλιος να σε ζεσταίνει. Μια αγκαλιά τρυφερή να σε περιμένει. Η στοργή και ο έρωτας συνυπάρχουν και χαρίζουν το απόλυτο δόσιμο, το απόλυτο χάσιμο στη στιγμή!... Όταν η κατάφαση στη ζωή οδηγεί στην ανάταση και η σύνθεση των αντιθέτων στην αρμονία, τότε μία ατέλειωτη εσωτερική χαρά θριαμβεύει απέναντι στην πόλωση, στην ασχήμια και την αποσύνθεση. Η αγάπη τότε είναι εδώ! Θριαμβεύουσα! Νικητής! 

Η μεγαλύτερη εκδήλωση της αγάπης εκφράζεται με τον αλτρουϊσμό. Με τον τρόπο αυτό ο άνθρωπος κατόρθωσε ότι υψηλότερο και καλύτερο στην ιστορική του πορεία. Δημιούργησε πολιτισμούς, αντιμετώπισε με τη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις. 

Μια φλόγα αγάπης δίνει ελπίδα και ανακουφίζει. Η παρακμή τότε υπάρχει μόνο ως εξωτερικό φαινόμενο και είναι παροδική. Το ίδιο ισχύει και για την ακμή, τη δόξα, την επιτυχία όταν απουσιάζει η αγάπη. Παραμένουν επιφανειακές καταστάσεις, κενές περιεχομένου όταν δεν νοηματοδοτούνται και εμψυχώνονται από την ενέργεια της αγάπης. Η αγάπη αποτελεί το κορυφαίο θεμέλιο της ευτυχίας και εμπλουτίζει τα πάντα. Είναι το παν! Σ' αυτή τη ζωή πρέπει κάτι να κάνουμε, κάτι ν' αγαπάμε, σε κάτι να ελπίζουμε. "Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις" είναι ο τίτλος ενός κορυφαίου  βιβλίου του Λέο Μπουσκάλια. 

Η αγάπη έμμεσα ή άμεσα εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους στο σύμπαν, τη φύση, τον άνθρωπο. Εκφράζεται σε συμβολικό επίπεδο όσο και σε πραγματικό. Οι αλχημιστές θεωρούσαν πως ότι συμβαίνει στο μεγαλόκοσμο αντανακλάται και στο μικρόκοσμο, ο οποίος αποτελεί τη μικρογραφία του πρώτου. Κατ' αυτόν τον τρόπο η αγάπη είναι η σύγκλιση, η συμφωνία των αντιθέτων για την καλύτερη επίτευξη λειτουργικότητας ενός συνόλου.

Αυτό εκφράζει ο Ηράκλειτος με τη φιλοσοφία του η οποία παράλληλα αποτελεί και θεολογία για την εποχή του. Η φράση του πως "Αυτόν τον κόσμο δεν τον έφτιαξε ούτε θεός ούτε άνθρωπος, υπήρχε ανέκαθεν, είναι ένα αιώνιο πυρ που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο" παραμένει κορυφαία και αντιπροσωπευτική της κοσμοθεασής του. Επίσης όταν μιλάει για την "παλίντροπο αρμονία", την πάλη των αντιθέτων "πόλεμος πατήρ πάντων" απ' όπου απ' τη σύγκρουση προκύπτει η σύνθεση και η αρμονία.

Όταν βέβαια μιλάμε για σύνθεση είναι εντελώς διαφορετική απ' την απλή συγκόλληση συμφερόντων που αποτελεί φαινόμενο της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. Η δημιουργική ενότητα είναι και αγάπη, προκύπτει δε από μία αληθινή και αυθεντική σύνθεση, δεν είναι προϊόν συμβιβασμού και αλισιβερισίων.

Αγάπη είναι και η δημοκρατία στην ανώτερή της έκφραση γιατί εκφράζει τη σύνθεση και το σεβασμό, την ανοχή αλλά και την αποδοχή στο διαφορετικό, τη διαφορετική ιδέα, γνώμη, πρακτική. Χαρακτηριστική και διαχρονική παραμένει η φράση του Βολταίρου: "Διαφωνώ με ότι λες αλλά θ' αγωνιστώ μέχρι θανάτου να το λες".Η αληθινή δημοκρατία τα τοποθετεί όλα σ' ένα πεδίο εμπλουτισμού, σύνθεσης, αλληλεπίδρασης ιδεών και αντιλήψεων, διαδραστικής σχέσης πολιτών - πολιτικών. Η αγάπη λοιπόν βρίσκεται εκεί που απουσιάζει η πόλωση, το σχίσμα, το οποίο ξεκινάει απ' τον εσωτερικό μας εαυτό και φτάνει στο φαίνεσθαι, δηλαδή στον τρόπο που αντανακλάται η παρουσία μας προς τα έξω, στην κοινωνία.

Ο Ηράκλειτος εισάγει πρώτος την έννοια του "Λόγου", που βρίσκεται μέσα στο "είναι" και στο "γίγνεσθαι" του κόσμου αλλά και μέσα στην ψυχή του ανθρώπου. Ο "Λόγος" είναι αιώνιος (αΐδιος), δεν έχει δηλαδή αρχή και τέλος. Γι' αυτό ο Ηράκλειτος τονίζει πως "την τάξη αυτή του κόσμου, που είναι για όλα τα όντα, δεν την έθεσαν ούτε θεοί, ούτε άνθρωποι, αλλά ήταν πάντα, είναι και θα είναι πυρ αείζωον (αιώνια ζωντανή φωτιά) που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο.

Υπάρχει επομένως μία εσωτερική νομοτέλεια του κόσμου, που διέπεται απ' το ρυθμό της, τον αιώνιο "Λόγο" του κόσμου.

Μία άλλη μεγάλη μορφή της κλασικής αρχαιότητας ήταν ο Σωκράτης ο οποίος εξέφρασε με τη στάση ζωής του την αγάπη για τον άνθρωπο και την πατρίδα, την υπέρβαση απ' τα κοσμικά δεσμά του βολέματος και του συμβιβασμού με την αυτοθυσία του ουσιαστικά. Δε φοβήθηκε το θάνατο. Αντί να δραπετεύσει απ' το δεσμωτήριο και να σωθεί προτίμησε να πιει το κώνειο αποδεικνύοντας πως η πίστη στο καθήκον και η ομορφιά της ψυχής είναι αξίες που αποτελούν προτεραιότητα αναδεικνυοντάς τες με τον ηρωικό του θάνατο. Με αυτήν του τη στάση τίμησε τους νόμους της πατρίδας του.

Προέκταση του Σωκράτη υπήρξε ο Χριστός ο οποίος με τη σταυρική του θυσία προτίμησε σε άλλο επίπεδο να υπερασπιστεί τη θεία του αποστολή, να εκφράσει την θυσία ως υπέρτατη έκφραση της αγάπης, να υπερασπιστεί με αυτόν τον τρόπο την ανθρωπότητα και τους θείους νόμους που υπερβαίνουν τους κοσμικούς. Συγχώρησε έτσι ως έκφραση του Θείου λόγου την ανθρωπότητα για τις αμαρτίες της (αστοχίες της) και απέδειξε πως η αδυναμία μπορεί να είναι και δύναμη υπερασπιζόμενος τον άνθρωπο στην πτώση του, ο οποίος όμως κατά χάριν μπορεί να κερδίσει τη "βασιλεία των ουρανών".

Την αγάπη εξύμνησε κι ο Απόστολος Παύλος με τη διδασκαλία του η οποία έφτασε στο αποκορυφωμά της με τον ύμνο της αγάπης προς το θεό και τους ανθρώπους.

Οι πρώτοι χριστιανοί με τις «αγάπες» και την ακτημοσύνη εκφράσαν έμπρακτα την ιδέα της και δώσαν και τη ζωή τους για τις αξίες και τα πιστεύω τους.

Τέτοια  στοιχεία αγάπης μεταξύ άλλων ανέδειξε και η κορυφαία φιλόσοφος Υπατεία μέσω  του τρόπου ζωής της, η οποία στο τέλος μαρτύρησε.

Ο Ελληνισμός πάντοτε εκφράζει στην διαχρονική του πορεία μέσα από διαφορετικά σχήματα τις αξίες, της σύνθεσης της ενότητας της αγάπης για τη ζωή, τον άνθρωπο και το θείο.

  

Για το Πολιτικό κόμμα  -ΘΕΣΜΟΣ-

το στέλεχος   

Γεώργιος - Λυσίμαχος  Ρόζος

Ηθοποιός

 

 Αθήνα,  10/11/2015

 

Εκτύπωση

Γίνε

ΜΕΛΟΣ

Ακολούθησε το πολιτικό κόμμα ΘΕΣΜΟΣ και συνέβαλε στις δράσεις του κόμματος.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ >>

Κάνε

Δωρεά

Συνείσφερε με το ποσό που επιθυμείς να κάνεις δωρεά στο ΘΕΣΜΟ.

Δωρεα θεσμοσ >>

Μπορώ να

Βοηθήσω

Πιστεύετε ότι μπορείτε
να βοηθήσετε με οποιονδήποτε
τρόπο τον  ΘΕΣΜΟΣ;

`ξεκινηστε εδω >>

Powered by Simple Web Design