Αντιμετωπίζουμε το Πρόβλημα της Υπογεννητικότητας με πραγματικά και γενναία μέτρα στήριξης των γεννήσεων και της ανατροφής των παιδιών και της οικογένειας. 
Προστατεύουμε Αληθινά τη Μητρότητα και την Μητέρα. Καθιερώνουμε -Τρία χρόνια- άδεια μητρότητας, με αποδοχές και διασφάλιση της θέσης εργασίας της μητέρας. 
Καθιερώνουμε Ολοήμερους παιδικούς σταθμούς για όλα τα Ελληνόπουλα στην ηλικία των τεσσάρων, καθότι «Ο Πραγματικός Πλούτος μιας Χώρας είναι τα Παιδιά της».

Σπύρος Αντωνίου


Feb 23

ΠΟΡΙΣΜΑ: -ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (& ευρωπαϊκά προϊόντα) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ- της Τηλεοπτικής Εκπομπής «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ» που δημιουργεί & παρουσιάζει ο πρόεδρος του «ΘΕΣΜΟΣ» Σπύρος Αντωνίου

Share

ΠΟΡΙΣΜΑ: -ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (& ευρωπαϊκά προϊόντα) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ- της Τηλεοπτικής Εκπομπής «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ» που δημιουργεί & παρουσιάζει ο πρόεδρος του «ΘΕΣΜΟΣ» Σπύρος Αντωνίου

  

Ημερομηνία: Ελλάς, 23 Φεβρουαρίου 2020

 

 ΘΕΜΑ:  Πόρισμα προτάσεων για το καθεστώς δασμών των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα & στο Ελληνικό ελαιόλαδο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ:

  1. Πρόσφατη δημοσίευση από ιστοσελίδα olivenews.gr για την επιστολή των φορέων ελαιοκομικού τομέα, ΕΔΟΕΣΕΒΙΤΕΛ και4Ε προς ΥΠΑΑΤ αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης και ποια είναι η τρέχουσα επικαιρότητα. [Σχετικό 1].

  2. Πρόσφατο Δελτίο Τύπου ΥΠΕΞ αναφορικά με την «Εξαίρεση Ελληνικών προϊόντων από το καθεστώς αμερικανικών δασμών στην ΕΕ». [Σχετικό 2].

  3. Ενασχόληση και εμβάθυνση επί του θέματος από την τηλεοπτική εκπομπή «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ» που δημιουργεί & παρουσιάζει ο Σπύρος Αντωνίου, Πρόεδρος του πολιτικού κόμματος «ΘΕΣΜΟΣ».  [Σχετικά 3 & 4].

                                                                                           
                                                                                                                         

Επειδή, η εν λόγω διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και ΗΠΑ βρήκε δυο φορές μέχρι σήμερα παντελώς απροετοίμαστη τη χώρα και εξαιρετικά ευάλωτους, ευαίσθητους παραγωγικούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας.

Επειδή, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εξελίξεων η χώρα μας μέσω της πολιτικής της ηγεσίας αλλά και αρμόδιων οργανώσεων παραγωγικών φορέων, δεν επέδειξε τη δυναμική και σθένος που αναλογεί στο βαθμό επικινδυνότητας του εν λόγω θέματος.

Επειδή, φορείς του ελαιοκομικού τομέα, με εξαίρεση ενημερωτικές επιστολές και συσκέψεις στο εσωτερικό της χώρας, ήταν παντελώς αμέτοχες στην εξελικτική πορεία του θέματος.

Επειδή, παντελώς ατεκμηρίωτα στα μάτια τόσο του Ελληνικού λαού όσο και κατά κύριο λόγω των αγροτών της χώρας, η πολιτική μας ηγεσία μέσω του Σχετικού 2 έτρεξε να δρέψει στεφάνους για κάτι που δεν της άξιζε.

Επειδή, τόσο το θέμα επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ σε εθνικά αγροτικά μας προϊόντα όσο και παρόμοιες κρίσιμες καταστάσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και με τη σοβαρότητα που αρμόζει σε ένα ελεύθερο δημοκρατικό Ελληνικό κράτος, και για να προετοιμαστούμε ώστε να μην έχουμε μελλοντικές δυσάρεστες συνέπειες,

Θεώρησα υποχρέωσή μου να ετοιμάσω και να αναρτήσω δημοσίως, ως Πρόεδρος του κόμματος «ΘΕΣΜΟΣ», το παρόν σύντομο αλλά καθόλα εμπεριστατωμένο κείμενο που αφορά κάθε αρμόδια αρχή, φορέα και οργανισμό που επηρεάζεται από το καθεστώς δασμών στις ΗΠΑ. Θέμα με το οποίο ασχολήθηκα ενδελεχώς και στην τηλεοπτική εκπομπή που φέρει τον τίτλο «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ» την οποία δημιουργώ προσωπικά και παρουσιάζω στο -Ελληνικό Τηλεοπτικό Κοινό- καθώς ανέδειξα το ζήτημα σε δύο (2) τηλεοπτικές εκπομπές, στις 16 & 23 Φεβρουαρίου 2020. Όπου και είχα ως καλεσμένους καθ’ ύλην αρμόδια και απολύτως ειδικευμένα πρόσωπα επί του θέματος του Ελληνικού & ευρωπαϊκού ελαιολάδου & των Αμερικάνικων δασμών. Κατόπιν τούτων το παρόν κείμενο κατατίθεται και ως τεκμηρίωση που προκύπτει από την ίδια την κοινωνία και την πραγματική της οικονομία (και όχι την υποθετική).  

Σε πλήρη αντίθεση με όσα θα έχετε διαβάσει στον τύπο, το παρόν κείμενο αναφέρει μόνον ΑΛΗΘΕΙΕΣ αλλά και τεκμηριώνει με αντικειμενικές αποδείξεις όλα όσα καταγράφονται.

 

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Αρχή του προβλήματος ήταν στις 6 Οκτωβρίου, 2004 όπου οι ΗΠΑ προσέφυγαν  [Σχετικό 5] στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (ΔΟΕ – World trade Organization “WTO”) ενάντιων της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Αγγλίας (τώρα μέλη της ΕΕ) για την ενίσχυση της αεροναυπηγικής τους βιομηχανίας σε κατάχρηση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών «General Agreement on Tariffs and Trade 1994 (GATT 1994)» και «Agreement on Subsidies and Countervailing Measures (SCM Agreement)».  Όλα τα σχετικά κείμενα και αποφάσεις του WTO θα βρείτε εδώ [Σχετικό 6].

Αιτία του προβλήματος δηλαδή είναι η διαμάχη μεταξύ Αμερικανικών BOEING και Ευρωπαϊκών AIRBUS, στην οποία ουδεμία ανάμιξη, ή όφελος έχει η Ελλάδα.  Στις 2 Οκτωβρίου 2019 [Σχετικό 7] ο WTO [Σχετικό 8] αποφάνθηκε υπέρ των ΗΠΑ, και πως αυτοί μπορούσαν να επιβάλουν αντίμετρα ύψους 7,5 δις δολαρίων σε ετήσια βάση, όσα δηλαδή έχανε η εθνική τους οικονομία από την παράτυπη υποστήριξη των ευρωπαίων προς την αεροναυπηγική τους βιομηχανία.

Εν αναμονή της ανωτέρω απόφασης, οι ΗΠΑ μέσω του USTR (United Stated Trade Representative) είχαν ήδη εκδώσει πρωτύτερα στις 12 Απριλίου 2019 Κατάλογο [Σχετικό 9] ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία προτίθετο να επιβάλουν δασμός εισαγωγής ύψους από 25% μέχρι και 100% της εμπορικής τους αξίας ώστε να «εισπράξουν τα χαμένα».  Στον Κατάλογο αυτό, συμπεριλαμβάνονταν 425 κωδικοί προϊόντων, συνολικής ετήσιας αξίας εισαγωγών στις ΗΠΑ $21 δισ. δολαρίων, και μεταξύ άλλων ελληνικών προϊόντων εθνικής σημασίας, συμπεριλαμβάνονταν και το ελαιόλαδο (HTC 1509.10.20). Σε διαβούλευση επί του ανωτέρω καταλόγου, που έληξε στις 28 Μαΐου 2019, κατατέθηκαν 648 τεκμηριωμένες παρεμβάσεις  και ως αναμενόμενο, ουδεμία από την Ελλάδα. 

Στη συνέχεια, ο USTR την 5η Ιουλίου, 2019 εξέδωσε Συμπληρωματικό Κατάλογο [Σχετικό 10] που περιελάμβανε 89 επιπλέον προϊόντα συνολικής αξίας ετήσιων εισαγωγών στις ΗΠΑ $4 δισ. Δολαρίων ανεβάζοντας την αξία των εν δυνάμει μέτρων στα $25 δις δολάρια.  Την επίσημη διαβούλευση αναφορικά με τον νέο κατάλογο προϊόντων διαχειρίστηκε η ειδική επιτροπή “Section 301 Committee”, του USTR και έληξε στις τις 12 Αυγούστου 2019.

Με απόφαση του USTR της 9 Οκτωβρίου 2019 [Σχετικό 11], επιβλήθηκαν οι σημερινοί δασμοί εισαγωγής σε Ευρωπαϊκά προϊόντα (δείτε τα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκαν Δασμοί εδώ) [Σχετικό 12].  Η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ, έπληξε σημαντικά την αγροτική παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας και δημιούργησε αναταραχές στη διεθνή αγορά ελαιολάδου, ενώ στο απυρόβλητο προς το παρόν βρίσκονται τα Ελληνικά ελαιόλαδα από άποψη επιπλέον δασμών στις ΗΠΑ.  Δείτε εδώ δυο από τα σχετικά δημοσιεύματα που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο αναφορικά με το μέγεθος του προβλήματος στην Ισπανία,

-       Στις 24 Φεβρουαρίου καλούνται οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί σε διαμαρτηρία για τους Δασμούς Τραμπ. https://www.oliveoiltimes.com/briefs/spains-olive-oil-sector-calls-for-more-protests/80229

-       Μεγάλη ζημιά στους Ισπανούς ελαιοκαλιεργητέ και βιομηχανία ελαιολάδου, οι Δασμοί Τραμπ. https://www.dw.com/en/trump-tariffs-to-hit-spains-olive-industry-in-tough-times/a-50745362

ενώ αντίστοιχο πρόβλημα είχαν και οι μαύρες ελιές Ισπανίας στο παρελθόν [Σχετικό 13].

  

ΤΕΛΕΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 

Στις 12 Δεκεμβρίου, 2019 το U.S. Trade Representative (USTR) [Σχετικό 14] εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ότι προβαίνει σε διαδικασία αξιολόγησης των μέχρι σήμερα μέτρων αναφορικά με την υπόθεση BOEING-AIRBUS και επομένως προσκαλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη αιτιολογημένα να προτείνουν:

(i)    Εάν κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων ή αύξηση αυτών για συγκεκριμένα προϊόντα ή/και ευρωπαϊκές χώρες που μέχρι σήμερα δεν επηρεάζονται.

(ii) Εάν η διατήρηση ή αύξηση των δασμών σε κάποια ευρωπαϊκά προϊόντα ή/και χώρες θα προκαλούσαν δυσανάλογη οικονομική και εμπορική επιβάρυνση σε επιχειρήσεις και καταναλωτές των ΗΠΑ, γεγονός που επικυρώνει την αφοσίωση της κυβέρνησης TRUMP στην Αμερικανική οικονομία και πολίτες.

Το αποτέλεσμα της διερεύνησης αυτής θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των υφιστάμενων δασμών από 25% σε 100%, ή ακόμα να εισάγει σε καθεστώς δασμών και το Ελληνικό τυποποιημένοι ελαιόλαδο που μέχρι σήμερα μαζί με το ιταλικό απολάμβανε «ασυλίας».

25.624 τεκμηριωμένες προτάσεις έλαβε το USTR [Σχετικό 15] (είκοσι πέντε χιλιάδες εξακόσιες είκοσι τέσσερεις) ενώ ΟΥΔΕΜΙΑ ήταν από Ελλάδα. Τεκμηριωμένη ένσταση συνολικά για τα ευρωπαϊκά ελαιόλαδα επέβαλε συνεργατικά μια και μοναδική ελληνική εταιρεία μέσω του Συνδέσμου Εισαγωγέων Ελαιολάδου στις ΗΠΑ στις 13 Ιανουαρίου, 2020 (ΝΑΟΟΑ δείτε εδώ το κείμενο [Σχετικό 16] στον οποίο είναι και ενεργό μέλος. Το συνολικό ιστορικό των διαβουλεύσεων επί του θέματος Δασμών μπορείτε να το δείτε εδώ [Σχετικό 17].

Ο δε ΝΑΟΟΑ μας ενημερώνει πως στις 26 Δεκεμβρίου, 2019 απέστειλε επιστολή προς τον ελληνικό Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ώστε να ενισχύσει τον αγώνα έναντι των δασμών για το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο.  Σημειωτέο είναι πως ο ΝΑΟΟΑ συνεργάζεται με το γνωστό δικηγορικό γραφείο ΗΠΑ AKIN GUMP και έχει ξοδέψει περίπου 200.000 δολάρια σε υπηρεσίες, δημοσιεύσεις, τηλεοπτικές παρουσιάσεις και γενικότερα στον αγώνα διαμόρφωσης θετικής γνώμης για το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο από το αμερικανικό κοινό.  Μέχρι και σήμερα, μας ενημερώνει ο Josef Profaci Πρόεδρος του ΝΑΟΟΑ, «ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει από ΣΕΒΙΤΕΛ»!

Με την απόφαση του USTR [Σχετικό 18] στις 14/2/2020, παραμένουν ως έχουν οι επιπλέον δασμοί εισαγωγής ύψους 25% σε ελαιόλαδο από την Ισπανία, Γερμανία και Αγγλία που εισάγονται στις ΗΠΑ σε συσκευασία κάτω των 18 κιλών, ενώ το Ελληνικό ελαιόλαδο βρίσκεται ακόμα στο απυρόβλητο.   Επομένως για λίγο ακόμα καιρό μπορούν οι ελαιοπαραγωγοί και εξαγωγείς της χώρας να πάρουν μια βαθιά ανάσα.  Σχετική απόφαση δείτε εδώ [Σχετικό 19].

Τι κάνουν όμως οι δικοί μας Αρμόδιοι Φορείς - Σημειώστε τις ημερομηνίες κάτωθι – θα εκπλαγείτε !

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ βέβαια «εργάστηκε πυρετωδώς» επί του θέματος και στις 12 Φεβρουαρίου, 2020 όπως προβάλει το olivenews (δείτε εδώ [Σχετικό 20] μαζί με τους συνεργαζόμενους με αυτόν φορείς του ελαιοκομικού τομέα, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) και Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε),  συνυπέγραψαν και απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό ΑΑ&Τροφίμων, Μάκη Βορίδη που «περιγράφει σε αδρές γραμμές το ιστορικό της υπόθεσης και ποια είναι η τρέχουσα επικαιρότητα, θεωρώντας μάλλον πως ο Υπουργός και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν παρακολουθούν επαρκώς το θέμα και επομένως δεν είναι ενήμεροι για τα τρέχοντα θέματα.

Μια ημέρα μετά την ανωτέρω επιστολή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συναντήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και του έθεσε το ζήτημα των αμερικανικών δασμών επί των Ελληνικών προϊόντων και ειδικότερα πως να διατηρηθεί η εξαίρεση του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών από αυτούς, αλλά και να προστεθεί στην εξαίρεση η κομπόστα ροδάκινο και τα κατεψυγμένα κεράσια (δείτε εδώ σχετικό Δελτίο Τύπου ΥΠΑΑΤ [Σχετικό 21].

Και αμέσως μετά, στις 14 Φεβρουαρίου 2020 (δυο ημέρες μετά την συνομιλία Βορίδη Πάιατ), το USTR βγάζει την απόφαση περί διατήρηση του καθεστώτος δασμών λίγο-πολύ ως έχει, δίχως να επηρεάζεται το Ελληνικό ελαιόλαδο.

Έρχεται δε αμέσως στις 17 Φεβρουαρίου 2020 το Υπουργείο Εξωτερικών να προλάβει το ΥΠΑΑΤ και να δρέψει στέφανα μέσω ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ [Σχετικό 2] που γράφει μεταξύ άλλων πως «Η Ελληνική κυβέρνηση με συντονισμένες προσπάθειες των συναρμόδιων Υπουργών  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, έφερε το θέμα στο ψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης, με διμερείς απευθείας επαφές και πέτυχε η εξαίρεση που ίσχυε από τον Οκτώβριο του 2019 να διατηρηθεί και με την νέα αναθεώρηση».

Όποιος από εμάς έχει έστω και λίγη λογική, καταλαβαίνει από τα ανωτέρω πως ΟΥΔΕΙΣ τους είχε ιδέα για το θέμα, και πως δεν ήξεραν καν την ημερομηνία ανακοίνωσης της σχετικής απόφασης από USTR που τελικά ήταν η 14/2/2020. 

Όμως, και πάλι μας ξαφνιάζουν όλοι, διότι αμέσως μετά στις 18 Φεβρουαρίου, 2020 ο ΥΠΑΑΤ συναντήθηκε με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου [Σχετικό 22] για να εξετάσουν τις δυνατότητες λήψεως μέτρων για την αντιμετώπιση της πολύ χαμηλής τιμής του ελαιολάδου στην Ελλάδα.  Συμφώνησαν δε να εργαστούν από κοινού προκειμένου να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Ελλάδα και πως η επόμενη συζήτηση θα γίνει στις 10 Μαρτίου, 2020.

Τελικά επιδεικνύεται πως μόνο αν κατά τύχη ο «από μηχανής Θεός» επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, μόνον τότε όλοι τους τρέχουν να ΔΡΕΨΟΥΝ ΣΤΕΦΑΝΟΥΣ.  Ας ελπίσουμε πως όλα τα Εθνικά μας θέματα δεν θα αντιμετωπίζονται κατ’ αυτό τον τρόπο.

 

ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

Η νέα «μόδα» της πολιτικής των ΔΑΣΜΩΝ δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και προβληματισμού το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.  O Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου (WTO) [Σχετικό 23] σε έκφραση ανησυχίας, ανακοίνωσε την μείωση αρχικής του πρόβλεψης για την αύξηση του όγκου παγκόσμιου εμπορίου τόσο για το 2019 όσο και το 2020, λόγω των νέων αυτών εξελίξεων!

Η αρχική εξαίρεση Ιταλίας και Ελλάδος για επιβολή δασμών σε τυποποιημένο ελαιόλαδο, ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί ως πολιτική επιτυχία και μάλιστα στοιχειοθετεί την παντελή αδράνεια όλων των φορέων ελαιοκομικού τομέα που τώρα ζητούν να συγγράψουν από κοινού με το ΥΠΑΑΤ στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κατάληξη του εγχειρήματος αυτού θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία, όπως ακριβώς και οι ενέργειες των εμπλεκομένων που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση.

Όλοι όσοι πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν το Ελληνικό ελαιόλαδα αλλά και άλλα προϊόντα ώστε να μην τους επιβληθούν δασμοί εισαγωγής στις ΗΠΑ σε μελλοντική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μέτρων από τον USTR, θα πρέπει να προβούν στις κάτωθι ενέργειες:

 1. Σύνδεσμοι, συνεταιρισμοί, και εν γένει οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν προϊόντα που θίγονται (κρασί, τυρί, λάδι, ελιές, κλπ.), και επιθυμούν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά των ΗΠΑ, να ενημερώσουν τα μέλη τους Επιμελητήρια, Περιφέρεια, Υπουργείο, κλπ. και να προβούν άμεσα σε σειρά ενεργειών όπως ο ΝΑΟΟΑ για το ελαιόλαδο.  Ενδεικτικά ενέργειες όπως:

-       την επένδυση σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ για υποστήριξη των θέσεών τους,

-       δημιουργία επικοινωνιακού υλικού που να στηρίζει τις θέσεις τους και προβολή σε Αμερικανικά δίκτυα τηλεόρασης, περιοδικά, και ηλεκτρονικό τύπο,

-       υποβολή τεκμηριωμένων ενστάσεων κάθε φορά που ο USTR προβαίνει σε διαβούλευση επί της υποβολής νέων δασμών ή τροποποίησης υφιστάμενων.

2. Έλληνες εξαγωγείς, να επικοινωνήσουν άμεσα και ενημερώσουν πελάτες τους στις ΗΠΑ, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες όπως η ενημέρωση καταναλωτών, η νομική αντιπροσώπευση, παρουσία σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ειδικότερα, άσκηση επιρροής σε μέλη του Κογκρέσου της περιοχής τους ώστε να υποστηρίξουν τα εν λόγω Ελληνικά προϊόντα που προμηθεύονται.

3. Κρατικοί φορείς που θέλουν να επαινούνται για την πρόσφατη εξαίρεση της Ελλάδας από το καθεστώς δασμών ΤΡΑΜΠ [Σχετικό 24], να συνθέσουν μια μόνιμη επιτροπή και να έλθουν σε επαφή με φορείς όπως ο ΝΑΟΟΑ ώστε να συνδράμουν από κοινού στο έργο της εξαίρεσης ευρωπαϊκών -και Ελληνικών- ελαιολάδων.

4. Η εν λόγω επιτροπή να ενημερώνει έγκαιρα και υπεύθυνα κάθε επιχείρηση που εξάγει στις ΗΠΑ (ή αντιπροσωπευτικό τους όργανο) αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και να κατευθύνει αυτές ώστε να αποφέρουν πραγματικό υποστηρικτικό έργο.

5. Ελαιοκομικοί φορείς όπως  ΣΕΒΙΤΕΛ, ΕΔΟΕ και 4Ε επιβάλλεται να είναι μέλη στον ΝΑΟΟΑ ΗΠΑ.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η επιστολή αυτή γράφηκε ως αποτέλεσμα έργου της επιστημονικής ομάδας υποστήριξης του κόμματος «ΘΕΣΜΟΣ» και της τηλεοπτικής εκπομπής «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ», και ευελπιστεί να αποτελέσει βάση πραγματικής και ουσιαστικής ενημέρωσης κάθε φορέα που θέλει να εισπράττει εύσημα για την μέχρι στιγμής επιτυχή έκβαση στην υπόθεση δασμών ΗΠΑ, αλλά και κάθε επιχειρηματία και παραγωγού που επηρεάστηκε δυσμενώς ή «γλύτωσε παρά τρίχα» από την επιβολή δασμών εισαγωγής των προϊόντων του στις ΗΠΑ.

Επίσης, ευελπιστεί να αποτελέσει πρότυπο προς κάθε οργάνωση ή φορέα που θέλει να αποτελέσει συνομιλητή του κράτους εκπροσωπώντας την τύχη, το μέλλον αλλά και την ευρωστία των παραγωγών και επιχειρηματιών μας, που το μόνο που είχαν να προτείνουν στον ΥΠΑΑΤ ήταν να τους δοθούν επιπλέον χρήματα ώστε:

    1. Να μελετήσουν και καταρτίσουν Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας στην Ελλάδα, πράγμα που η καταστατική τους λειτουργία και λόγος ύπαρξης θα έπρεπε να τους είχε ευαισθητοποιήσει να πράξουν μέχρι τώρα.

    2. Να τους δοθούν χρήματα για την ενίσχυση προωθητικών δράσεων και τη στήριξη της εμπορευσιμότητας του ελαιολάδου [Σχετικό 25], πράγμα που κάνουν τόσα χρόνια δαπανώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους, δίχως όραμα και καινοτομία.

 

 Μετά Τιμής,

Ο Πρόεδρος του κόμματος «ΘΕΣΜΟΣ», που δημιούργησε, επιμελείται, επικοινωνεί, παράγει, εκτελεί και παρουσιάζει,  την εκπομπή «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ»,

ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ

1)     https://www.olivenews.gr/el/25649/agora-times/elaiki-politiki/enotiki-paremvasi-toy-ellinikoy-elaioladoy-gia-toys-dasmoys-tramp/

2)     https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/exairese-ellenikon-proionton-apo-to-kathestos-amerikanikon-dasmon-sten-ee.html

3)     https://www.youtube.com/watch?v=0Ifiz6_mq8k&t=4s

4)     https://www.youtube.com/watch?v=imfzl-KLuFI&t=5s

5)     https://www.wto.org/english/tratop_e/dispu_e/cases_e/ds316_e.htm

6)     https://www.wto.org/english/tratop_e/dispu_e/cases_e/ds316_e.htm

7)     https://www.wto.org/english/tratop_e/dispu_e/cases_e/ds316_e.htm

8)     https://www.wto.org/english/news_e/news19_e/dsb_14oct19_e.htm

9)     https://ustr.gov/sites/default/files/enforcement/301Investigations/Preliminary_Product_List.pdf

10)  https://ustr.gov/sites/default/files/enforcement/301Investigations/Notice_for_Additional_Products.pdf

11)  https://ustr.gov/about-us/policy-offices/press-office/press-releases/2019/october/us-wins-75-billion-award-airbus

12)  https://ustr.gov/sites/default/files/enforcement/301Investigations/Notice_of_Determination_and_Action_Pursuant_to_Section_301-Large_Civil_Aircraft_Dispute.pdf

13)  https://www.oliveoiltimes.com/business/spanish-olive-exports-to-us-plummet-since-tariffs-imposed/68282

14)  https://ustr.gov/sites/default/files/enforcement/301Investigations/Review_of_Action_Enforcement_of_U.S._WTO_Rights_in_Large_Civil_Aircraft_Dispute.pdf

15)  https://beta.regulations.gov/document/USTR-2019-0003-2518

16)  http://naooa.wildapricot.org/resources/Documents/NAOOA%20USTR%20Comments%201-13-20%20Final.pdf

17)  https://beta.regulations.gov/docket/USTR-2019-0003/document

18)  https://ustr.gov/about-us/policy-offices/press-office/press-releases/2020/february/ustr-revises-75-billion-award-implementation-against-eu-airbus-case

19)  https://ustr.gov/sites/default/files/enforcement/301Investigations/Notice_of_Modification_of_Section_301_Action_Enforcement_of_U.S._WTO_Rights_in_Large_Civil_Aircraft_Dispute.pdf

20)  https://www.olivenews.gr/el/25649/agora-times/elaiki-politiki/enotiki-paremvasi-toy-ellinikoy-elaioladoy-gia-toys-dasmoys-tramp/

21)  http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/9566-dt140220

22)  http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/9577-dt190220

23)  https://www.wto.org/english/news_e/pres19_e/pr840_e.htm

24)  https://www.oliveoiltimes.com/briefs/greek-olive-oil-gets-new-exemption-from-us-tariffs/80302

25)  https://www.ypaithros.gr/stratigiko-sxedio-elaiokomia-bazoun-skaria-ypaat-diepaggelmatiki-elaioladou/

 

 

 

Εκτύπωση

Γίνε

ΜΕΛΟΣ

Ακολούθησε το πολιτικό κόμμα ΘΕΣΜΟΣ και συνέβαλε στις δράσεις του κόμματος.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ >>

Κάνε

Δωρεά

Συνείσφερε με το ποσό που επιθυμείς να κάνεις δωρεά στο ΘΕΣΜΟ.

Δωρεα θεσμοσ >>

Μπορώ να

Βοηθήσω

Πιστεύετε ότι μπορείτε
να βοηθήσετε με οποιονδήποτε
τρόπο τον  ΘΕΣΜΟΣ;

`ξεκινηστε εδω >>

Powered by Simple Web Design