Αντιμετωπίζουμε το Πρόβλημα της Υπογεννητικότητας με πραγματικά και γενναία μέτρα στήριξης των γεννήσεων και της ανατροφής των παιδιών και της οικογένειας. 
Προστατεύουμε Αληθινά τη Μητρότητα και την Μητέρα. Καθιερώνουμε -Τρία χρόνια- άδεια μητρότητας, με αποδοχές και διασφάλιση της θέσης εργασίας της μητέρας. 
Καθιερώνουμε Ολοήμερους παιδικούς σταθμούς για όλα τα Ελληνόπουλα στην ηλικία των τεσσάρων, καθότι «Ο Πραγματικός Πλούτος μιας Χώρας είναι τα Παιδιά της».

Σπύρος Αντωνίου


Sep 29

Οι Τουρκαλαβανοί Τσάμηδες και ο Ανθελληνικός Υποκινούμενος ρόλος τους.

Share

Με την παρακμή του Βυζαντίου επί της εποχής Παλαιολόγων, μισθοφόροι υπό τους   Peter Loisha (ή Πέτρος Λόισλας) και John Badua Spata (ή Ιωάννης Μπαντούα Σπάτα) το 1358 λεηλατούν περιοχές της Ηπείρου σε συνέχεια αντιβυζαντινής εξέγερσης.

Το 1359  αφού νικούν τον Δεσπότη Νικηφόρο Β’ Ορσίνη ή Δούκα… ο οποίος σκοτώνεται σε συμπλοκή στον Αχελώο, οι μισθοφόροι του Peter Loisha (ή Πέτρος Λόισλας)  καταλαμβάνουν την Άρτα. Οι μισθοφόροι του John Badua Spata (ή Ιωάννη Μπαντούα Σπάτα)  καταλαμβάνουν την Εχριά και την μετονομάζουν σε Σπάτα.

Μισθοφόροι του  John Zenevisi (ή Γιάννης Ζενεβεσής) τo 1386 καταλαμβάνουν  το Αργυρόκαστρο. Διάφορα Αρβανίτικα φύλλα από τον 14ο αιώνα και μετά εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο, ανατολική Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, νότια Βοιωτία, νότια Εύβοια, Φθιώτιδα, Σαλαμίνα, Ύδρα, Σπέτσες, Πόρο και στην Άνδρο. 

Οι Χριστιανοί Αρβανίτες σαν τον Μάρκο Μπότσαρη, τον Ανδρέα Μιαούλη και την Μπουμπουλίνα βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στην επανάσταση του 1821. Ενώ οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί ή Τουρκαλβανοί  ή Τσάμηδες πήραν το μέρος των Οθωμανών. Ο εξισλαμισμός στην Ήπειρο (βόρεια και νότια) άρχισε επί σουλτάνου Murad Β’. Μεγάλοι κτηματίες αναγκάσθηκαν να εξισλαμιστούν για να διατηρήσουν τα τιμάριά τους, παίρνοντας τον τίτλο μπέης!

Από το 1640 και μετά ξεκίνησε ένας δεύτερος κύκλος εξισλαμισμού. Το 1822 έγιναν βίαιες μουσουλμανοποιήσεις Ελλήνων, στην Παραμυθιά. Ο Köprülü Mehmed Pasha έγινε μέγας βεζίρης και μέλη της οικογένειάς του έλαβαν υψηλές θέσεις στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ποιός δεν γνωρίζει τον -αμόρφωτο κ' κουτοπόνηρο-  εκ Τεπελενίου Ali Pasha, τον πανίσχυρο και αδίστακτο δικτάτορα των τότε τουρκοκρατούμενων Ιωαννίνων; Ο Ali Pasha κατέστρεψε την Πρέβεζα, το Σούλι και έσφαξε τις Ιωαννίτισες. Ποιός δεν γνωρίζει τον -αμόρφωτο κ' γεννοκτόνο- εκ Καβάλας Muhammad Ali Pasha, τον πανίσχυρο ηγεμόνα της Αιγύπτου; Ο Muhammad Ali Pasha το 1821 κατέλαβε την Κρήτη και έκανε από το 1824 έως την μάχη του Ναυαρίνου του 1827 μεγάλες γενοκτονίες κατά των Ελλήνων στην Πελοπόννησο. Τον Muhammad Ali Pasha διαδέχτηκε στον θρόνο ο ανιψιός του ο AbbasI και μετά ο Muhammad Sa'id Pasha, γιός του Muhammad Ali Pasha. Τον Αιγυπτιακό θρόνο κατέλαβε αργότερα ο Ismail Pasha, εγγονός του Muhammad Ali Pasha !!! Ο σφαγέας των Ελλήνων, ο εκ Θεσσαλονίκης Mustafa Kemal Atatürk ήταν εκ πατρός Τσάμης και μητέρας Τουρκάλας. Ο γνωστός Τούρκος πειρατής Barbarosa-Oruç Reis ήταν και αυτός Τουρκαλβανός. 

Ο ιδρυτής του κράτους της Αλβανίας Ismail Qemal το 1912 ήταν και αυτός Μουσουλμάνος και πρώην υπάλληλος των Οθωμανών. Ο αντίπαλος του Ismail Qemal για την εξουσία, ο Izzet Pasha, μαριονέτα της Τουρκίας, ήταν και αυτός μουσουλμάνος Αλβανός. Ο Ismail Qemal δήλωσε την ανεξαρτησία της Αλβανίας στην κεντρική πλατεία της κατεχόμενης Ελληνικής πόλης Αυλώνας !!! Ο βασιλεύς των Αλβανών ο Zog (Ahmet Muhtar Zogolli), συνεργάτης των φασιστών του Μουσολίνι, ήταν και αυτός Σουνίτης Μουσουλμάνος. Ο Enver Halil Hoxha, επί σαράντα ένα έτη κομουνιστής δικτάτωρ της Αλβανίας, ήταν και αυτός αρχικά Μουσουλμάνος, μάλιστα από οικογένεια Δερβίσηδων!!!

1885-1887 έχουμε την λεγόμενη περίοδο της Ανατολικής Κρίσης, λίγο πριν την κατάρρευση της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , η Οθωμανική εξωτερική πολιτική διαβλέπουσα την αδυναμία της να διατηρήσει μελλοντικά  τις Βαλκανικές κατακτήσεις της και προκειμένου να εμποδίσει την διανομή τους μεταξύ των ορθοδόξων βαλκανικών κρατών σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συνθήκης του Αγ. Στεφάνου (Μάρτιος 1878), επιδίωξε την δημιουργία του Αλβανικού έθνους ή Τσάμηδων έθνος δίνοντας για πρώτη φορά εθνική υπόσταση στον παράγοντα αυτό της περιοχής. Όπως είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες ένα είδος «προτεκτοράτου» ελεγχόμενο από εκτουρκισθέντες «μουσουλμάνους Αλβανούς αδελφούς»  ή αλλιώς «εκτουρκισθέντες αδελφοί Τσάμηδες»  είναι ότι το καλύτερο μπορούσε να επιδιώξει η καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία .

Έτσι λοιπόν λίγο πριν  το  Συνέδριο του Βερολίνου συστάθηκε στο Κοσσυφοπέδιο με την ενθάρρυνση και ανοχή των Τούρκων αλλά των Ιταλών η οργάνωση "Αλβανική Ένωση για τα Δικαιώματα του Αλβανικού Έθνους" γνωστή ως "Λίγκα του Πρίζρεν"  ή γνωστή ως «Ένωση για τα δικαιώματα των Τσάμηδων» με έδρα την Κωνσταντινούπολη η οποία βαθμιαία θα  επέκτεινε τις δραστηριότητές της μέχρι τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα.

1878 το Συνέδριο του Βερολίνου γίνεται  με την ενθάρρυνση και ανοχή των Τούρκων αλλά των Ιταλών, το εποπτεύει  «η Λίγκα» με παρατηρητές.Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και της περιστασιακής σύμπτωσης συμφερόντων των Τούρκων και αλβανών η «Λίγκα»ζητά την ενοποίηση των «εδαφών των Τσάμηδων ή αλβανικών εδαφών» που μέχρι τότε ήταν διηρημένα στα Βιλαέτια (οθωμανικές διοικητικές περιφέρειες) υπο την επικυριαρχία της….

Το 1879 οι Τσάμηδες Αλβανοί  -υπό την Τουρκική καθοδήγηση-  έκαναν ένα συνέδριο σε προάστιο της  τότε Τουρκοκρατούμενης Πρέβεζας όπου σχεδίασαν την δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας. Ο Abedin bej Dino, συνεργάτης των Οθωμανών, έκανε το παν να μην περάσει η Ήπειρος στα χέρια των Ελλήνων. Κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο φιλοτουρκικά άτακτα στρατεύματα Τσάμηδων κατέστρεψαν τα Ελληνικά χωριά Τσούκα, Γλυκή, Ποταμιά, Απλοχώρι, Μανολιάσα, Κεραμίτσα και Φορτόπια, καθώς και κάποια χωριά στην Βόρεια Ήπειρο !!! Μετά την ελευθέρωση της Νοτίας Ηπείρου μερίδα Τσάμηδων έδειξε  αποσχιστικές τάσεις. Το 1912 ο Ελληνικός στρατός ελευθέρωσε την Νότια και Βόρεια Ήπειρο. Δυστυχώς το 1913 ο Ελληνικός στρατός αναγκάσθηκε από τους Ιταλούς και τους Αυστρο-Ουγγαρέζους να εγκαταλείψει την Βόρεια Ήπειρο.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή στην ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία του 1923 η Ελλάς εξεδίωξε τους Μουσουλμάνους από την Μακεδονία και την Κρήτη. Η Ελλάς με μεγάλη χαρά κατάφερε να εκδιώξει ένας μέρος των Τσάμηδων της νότιας Ηπείρου, αλλά όχι όσους έλπιζε. Μέρος της περιουσίας τους την πήραν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Ο Αρβανίτης δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος (1925-26) δυστυχώς στήριξε την παρουσία των Τσάμηδων στην Ελεύθερη (νότια)  Ήπειρο.

Στην Πρέβεζα το 1926 ο Ali Dino ίδρυσε των κόμμα των Τσάμηδων και από τότε άρχισε ο αγώνας  τους για να αποσχισθεί η περιοχή από την Ελλάδα. Το 1928-1932 όταν ξαναήλθε στην εξουσία ο Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε Ελληνικά ονόματα σε κάποια  χωριά  που είχαν Τούρκικα και Αλβανικά . Η νέα κυβέρνηση "προσπάθησε" να εκδιώξει τους Τσάμηδες προς την Τουρκία, αλλά όχι στην Αλβανία, για να μην αλλοιωθεί το Ελληνικό στοιχείο της Βορείας Ηπείρου. Επί της Κυβερνήσεως του Μεταξά (1936-1940) απαγορεύθηκε η Αλβανική γλώσσα.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1943 στην κατεχόμενη Κονίσπολη στην Βόρεια Ήπειρο οι Τσάμηδες και οι Γερμανοί πολέμησαν κατά των Αλβανών παρτιζάνων. Τσάμηδες και Κοσσοβάροι Αλβανοί μουσουλμάνοι υπό τον Balli Kombëtar πολέμησαν υπέρ του Άξονα. Ένα μικρό σώμα Τσάμηδων πήγε με τους Κομμουνιστές, προδότες της ΕΛΑΣ, υπό τον πράκτορα των Σοβιετικών Άρη Βελουχιώτη. Φυσικά η πλειοψηφία των Τσάμηδων συμμάχησε με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς κατακτητές.

Ο Nazi αξιωματικός Joseph Remold στην επιστολή του αναφέρει πως οι Τσάμηδες εθελοντικά τους στήριξαν. Ο  Τσάμης Xhemil Dino διορίστηκε από τους Γερμανούς διοικητής στην Θεσπρωτία, με έδρα την Παραμυθιά !!! Οι Nuri Dino και Mazzar Dino στις 29 Σεπτεμβρίου του 1943 εκτέλεσαν διακόσιους έναν Έλληνες αξιωματικούς και χωρικούς στην Παραμυθιά !!! Οι Τσάμηδες σαν καταδότες των Γερμανών φρόντισαν να εκτελεστούν επίλεκτοι πολίτες. Το καλοκαίρι του 1944 τα μέλη της ΕΔΕΣ υπό τον δεξιό πατριώτη Ναπολέων Ζέρβα εξεδίωξαν πολλούς από τους Τσάμηδες.

Χιλιάδες Τσάμηδες κατέφυγαν στην Αλβανία...ενώ είχαν προλάβει να ληστέψουν οικογένειες και να κλέψουν βόδια και άλογα. Στις 18 Ιουνίου του 1944 οι ΕΔΕΣ ελευθέρωσαν την Παραμυθιά από τους Τσάμηδες και τους Γερμανούς. Στις 27 Ιουνίου άτακτοι του ΕΔΕΣ έσφαξαν εξακόσιους Τσάμηδες για να εκδικηθούν τις σφαγές του προηγούμενου έτους. Στις 13 Μαρτίου του 1945 οι ΕΔΕΣ υπό τον καπετάνιο Ζώτο μπήκαν στις Φιλιάτες και σκότωσαν εβδομήντα Τσάμηδες.

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου πολλοί Τσάμηδες επέστρεψαν στην Ελλάδα και ενώθηκαν με την προδοτική ΕΛΑΣ. Στις αρχές του πολέμου οι Κομμουνιστές, με στήριξη από τους Σέρβους και Σκοπιανούς του Joseph Tito, κατάφεραν να εκδιώξουν τους ΕΔΕΣ από τις πόλεις και τα χωριά του Βορρά. Οι Σέρβοι, Σκοπιανοί και Έλληνες κομουνιστές έκαναν σφαγές και απαγωγές πατριωτών. Λίγα χρόνια μετά οι ΕΔΕΣ, με στήριξη των Βρετανών και των Αμερικανών, ξαναπήραν τον έλεγχο του βορρά. Το 1949 οι Τσάμηδες  ξανα-εκδιώχθηκαν από την Νότια Ήπειρο.

Πολλοί Τσάμηδες μετά την εκδίωξή τους από την Ελλάδα προτίμησαν να πάνε στην Τουρκία, διότι ήταν αντίθετοι  με το Κομουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας, ενώ άλλοι κατέφυγαν στις ΗΠΑ. Σε αυτούς που κατέφυγαν στην Αλβανία η κομουνιστική κυβέρνηση τους έδωσε οικίες και γη στο νότο, με σκοπό φυσικά να αλλοιώσουν το Ελληνικό στοιχείο της Βόρειας Ηπείρου !!! Μέχρι σήμερα οι Αλβανοί ονειρεύονται την Τσαμουριά, δηλαδή μία μεγάλη Αλβανία που θα περιλαμβάνει όλη την Νότια Ήπειρο, την Δυτική Φύρομ, το Κόσοβο και το νότιο Μαυροβούνιο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama αντιπροσωπεύει το όνειρο αυτό.

Μέχρι σήμερα οι Αλβανοί κάθε χρόνο κάνουν πορείες διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Κονίσπολη για την σφαγή των Τσάμηδων στην Παραμυθιά στις 17 Ιουνίου 1944. Παράλληλα, Αλβανοί εθνικιστές διεκδικούν ιστορικές μορφές σαν τον Μέγα Αλέξανδρο, την Ολυμπιάδα και τον Πύρρο, και εδώ είναι να γελά κανείς τόσο με –την εκτός ιστορίας διεκδίκηση- όσο και  με την πλήρη απουσία καταδίκης -της φανταστικής αυτής δήθεν αξίωσης-  από το επίσημο Ελληνικό Κράτος !!!

Αλβανικές εθνικιστικές ομάδες φέρουν το Ελληνικό όνομα Πύρρος !!! Οι Αλβανοί επίσης δηλώνουν πως κατάγονται από τους Ιλλυρίους, με σκοπό να οικειοποιηθούν τους Ρωμαίους αυτοκράτορες της περιοχής σαν τους Aurelian, Diocletian, Constantine, Justinian κτλ.

Με την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος το 1991, εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί ξανακατέβηκαν στην Ελλάδα -η οποία ως Παγκόσμια Μητέρα τους δέχθηκε στην αγκαλιά της, τους πότισε τους ταΐσε και τους γιάτρεψε από τις χρόνιες ασθένειές τους- αρκετοί από αυτούς ήταν Ισλαμιστές.

Το 2001 ένα μικρό κόμμα Τσάμηδων της νότιας Ηπείρου που το απάρτιζαν σαράντα άτομα ζητούσε ένωση με την Αλβανία!!!

 Αυτή η κίνηση είναι ο ορισμός της αγνωμοσύνης και  του… φτύνω το χέρι που μου έδωσε ψωμί.          

 

Για το Πολιτικό κόμμα  -ΘΕΣΜΟΣ-

από τον ιστορικό συγγραφέα

William Goulielmos

Αθήνα,  29/09/2015

Εκτύπωση

Γίνε

ΜΕΛΟΣ

Ακολούθησε το πολιτικό κόμμα ΘΕΣΜΟΣ και συνέβαλε στις δράσεις του κόμματος.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ >>

Μπορώ να

Βοηθήσω

Πιστεύετε ότι μπορείτε
να βοηθήσετε με οποιονδήποτε
τρόπο τον  ΘΕΣΜΟΣ;

`ξεκινηστε εδω >>

Powered by Simple Web Design